Complete zorgoplossing in antwoord op de vergrijzing. Veel ouderen willen zo lang mogelijk hun autonomie behouden en zelfstandig thuis blijven wonen. Daarmee helpen ze tevens zoveel mogelijk de druk op de zorg door de vergrijzing te beperken, in personele en financiële zin. Dat kan medisch verantwoord gebeuren door hun conditie continu (24/7) goed in de gaten te houden.

SmartQare heeft daarvoor een complete oplossing ontwikkeld. Die bestaat uit een intelligente, draagbare zorgband en een platform voor zorgprofessionals en -instellingen. Slimme analyse van de data uit de wearable helpt zorgverleners om op tijd en efficiënt in te grijpen. Daarvoor maakt de wearable, als eerste medische device, gebruik van het Internet of Things. Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon gaat, in nauwe samenwerking met SmartQare, de innovatie uitontwikkelen tot een professioneel product. Ook investeert Demcon samen met andere partijen in de start-up. SmartQare, opgericht in 2017, heeft voor thuismonitoring een draagbaar apparaat ontwikkeld dat de cliënt als een zorgband om de arm krijgt bevestigd. Deze wearable bewaakt continu – 24 uur per dag, 7 dagen per week – de vitale functies van de drager. Denk aan parameters als hartslag, zuurstofsaturatie en huidtemperatuur. Verder is de wearable voorzien van valdetectie en nauwkeurige locatiebepaling, voor het geval de cliënt is gevallen of gaat dwalen. Uiteraard is er ook een alarmknop. De SmartQare onderscheidt zich door gebruiksgemak, draagcomfort en lange batterijduur.

Meerwaarde in platform en data
De echte meerwaarde van deze innovatie ligt in het platform dat SmartQare aanbiedt. Via dat platform zijn zorgverleners bij de monitoring betrokken, van huisarts, mantelzorger en thuiszorg tot verpleeginstelling en ziekenhuis. Daardoor kan bij een alert meteen de juiste instantie in actie komen. De eerste winst voor de zorg zit in een kleiner beslag op de dure capaciteit in instellingen, doordat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Snel reageren en adequaat ingrijpen dankzij de continue monitoring beperkt in tweede instantie de zorgkosten. Het platform verzamelt, uiter