Ga naar de inhoud

Column: pak je winst met pokeren op de werkvloer

Pokeren op het werk? Klinkt een beetje raar, maar het past bij de huidige manier van werken: agile, serious gaming en digitaliseren. Drie hype-woorden in één zin.. Voor mij reden om gewoonlijk af te haken, maar toch zou ik nog even volhouden als ik jou was …
Scrumpoker

IN HET KORT

Dit is de kop

Het succes van Scrum wordt voor een groot deel bepaald door de efficiëntie die ontstaat bij sterk afgebakende doelen

Dit is de kop

Niet alleen de mensen die het hardste roepen hebben inspraak. Tijdens scrumpoker worden ook de vaak stille, competente collega’s gehoord.

Dit is de kop

Op deze pagina kunt u een digitale variant vinden. Dit betekent dat iedereen via zijn of haar telefoon of tablet kan ‘pokeren’.

Het succes van Scrum – ik neem aan dat iedereen daar wel van gehoord heeft, anders klik even op het linkje – wordt voor een groot deel bepaald door de efficiëntie die ontstaat bij sterk afgebakende doelen. Dit afbakenen vormt dan ook de start van iedere ‘sprint’. Het hele scrumteam komt hiervoor samen voor de Sprint planning en bespreekt hierin:

  • welke wensen iedereen de komende 2-3 weken (de komende sprint) wil realiseren;
  • hoe het team die wensen (user stories) wil realiseren;
  • en hoe complex het realiseren van elke wens is.

 

Je kunt dit bespreken aan de hand van planning poker. In de volksmond: Scrum Poker. Iedereen krijgt een ‘stok kaarten’. Alle leden in het team kunnen vervolgens inschatten hoeveel tijdseenheden een wens (user story) kost. Het inschatten van de complexiteit van iedere wens levert veel transparantie op tussen de teamleden en producteigenaar, want je kunt de hoogste en laagste ‘bieder’ laten uitleggen waarom zij de inschatting maken.

Soms heeft de één al een keer met een soortgelijk probleem van doen gehad en kan software hergebruikt worden. De ander ziet misschien door die ervaring een aantal uitdagingen die net even wat extra tijd opslurpen. Je weet zeker dat je op één lijn zit over wat er exact gedaan moet worden, én dat zorgt voor tijdswinst.

Maar wat mij enthousiast maakt, is dat nu eindelijk niet alleen de mensen die het hardste roepen aan de beurt komen, maar vaak de stille, competente collega’s nu ook gehoord worden. Dat zij ook meer waardering krijgen voor hun inzichten en goede ideeën. Dat is pas de echte winst.

Oh ja.. het derde punt. Er is nu ook een digitale variant. Dit betekent dat iedereen via zijn of haar telefoon of tablet kan ‘pokeren’. Alle informatie kan nu digitaal gekoppeld worden met je eigen backlog systeem. Dan verdwijnt ook de saaie administratie. Katsjing! Winstpakker nummer 2.

Let op: wanneer je als beheerder de scrumpoker room aanmaakt is het goed om te beginnen met de help optie rechtsboven. Hierin krijg je een korte uitleg hoe deze “room” te gebruiken.

Fourtress

Fourtress

Bij Fourtress ontwikkelen we unieke en innovatieve softwareoplossingen met een focus op het verbeteren van het leven van uw klant, onze maatschappij en ons shared home. We willen ervoor zorgen dat onze toekomst wordt gedreven door technologie en gestuurd door mensen.

Bekijk Bedrijf
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates.