Door de oven slechts 1 procent minder heet te zetten, kan Holland Malt al genoeg elektriciteit besparen om een klein dorp een jaar lang van stroom te voorzien. Datascience en modellering helpen de mouterij bij het verkleinen van haar ecologische voetafdruk.

In het kort:

  • Data Science ondersteunt technologie-experts bij een objectieve, datagestuurde kwantificering van de factoren die van invloed zijn op hun productieproces.
  • Door controle op het productieproces kan energie worden bespaard, wat de kosten vermindert en ook de ecologische voetafdruk ten goede komt.
  • Droge runs van het model laten veelbelovende resultaten zien, waardoor warmtewisseling experimenten mogelijk worden om het doel van energiebesparing te bereiken.

Zonder mout geen bier. Dit hoofdingrediënt wordt gemaakt van graan zoals gerst. Wanneer het graan aankomt in de mouterij, wordt het eerst gereinigd om stof en andere vreemde stoffen te verwijderen. Daarna wordt het een dag lang met water overgoten om het vochtgehalte op te trekken tot 40-45 procent. Dit weken brengt de kieming in het graan op gang, waardoor de celwanden worden afgebroken en enzymen worden ontwikkeld die het zetmeel omzetten in de suikers die nodig zijn om de alcohol te vormen. Na vijf dagen wordt het groene mout overgebracht naar de eest, waar