De automotive-industrie bevindt zich op een historisch kruispunt. Fossiele verbranding maakt plaats voor elektrisch rijden. Auto’s worden rijdende informatiesystemen. Slimme mobiliteit komt op als businessmodel. Daardoor worden de kaarten in de markt opnieuw geschud, ook in die van fabrikanten van transportvoertuigen voor personen en goederen. Gevestigde partijen moeten zichzelf opnieuw uitvinden, er ontstaan kansen voor vernieuwende spelers. Sioux Technologies opereert in het hart van deze storm en staat hen bij met de benodigde innovatiekracht.

Wie de automotive karakteriseert als ‘niet van deze tijd’, doet de sector geen recht. Moderne voertuigen zijn hightechmachines. Ze bevatten verfijnde mechanica, elektronica en software die er gezamenlijk het maximale uithalen, bijvoorbeeld wat betreft veiligheid, beleving en verbruik. Toch is de auto van nu niet die van morgen.

Toekomstbestendige vernieuwing
‘Het gaat in een duizelingwekkend tempo’, aldus Erik van Rijswijk, COO van Sioux Technologies. ‘De automotive-industrie verandert radicaal, en dan heb ik het niet alleen over de transitie naar zero emissie. Voertuigen worden cyber physical systemen – smart, digitaal, multifunctioneel, autonoom en connected. Tegelijkertijd staan ze steeds meer in dienst van slimme mobiliteitsconcepten – bijvoorbeeld op het vlak van multimodaliteit en last mile distribution – waarbij een netwerk van duurzaam efficiënt vervoer van A naar B centraal staat. Dat alles vraagt om fundamentele toekomstbestendige vernieuwing op systeemniveau. Met name het toevoegen en integreren van softwarematige intelligentie en dus ook mathware maakt daarbij het verschil. Zie daar de kern van de meerwaarde die wij ontwikkelaars en producenten van bussen, trucks en special vehicles bieden.’

Nieuwe ontwikkelpaden
VDL Enabling Transport Solutions (VDL ETS) is één van parels van de Nederlandse automotivesector. Het bedrijf focust zich op het onderzoeken, engineeren, prototypen en testen van nieuwe technologie, onder andere op het gebied van batterijen waterstof-elektrische mobiliteit, laadinfrastructuur en energieopslag. Directeur Menno Kleingeld valt Van Rijswijk bij in zijn analyse.

‘Er heerst een nieuw