Meteen naar de inhoud

Voorsorteren op de toekomst, meer grip en kosten besparen met slim sorteersysteem

Slim sorteersysteem bespaart kosten, levert op maat en stelt groente- en fruittelers in staat om meer grip te krijgen op de productie. Sinds 2019 brengt Crux Agribotics een systeem voor slim sorteren, wegen en verpakken op de markt waarmee telers hun groenten en fruit zeer nauwkeurig kunnen classificeren. De technologie maakt het mogelijk een uniform product te leveren en zo te besparen op kosten.
Slim sorteersysteem

IN HET KORT

Dit is de kop

Richt je bij het verzamelen van data op de business drivers van klanten

Dit is de kop

Met een pay per use businessmodel zijn ook kleinere klanten te overtuigen

De sorteerstraten die Crux Agribotics levert worden op dit moment vooral ingezet voor vleestomaten en komkommers. Voor tuinders zit de aantrekkingskracht van het zogenaamde SortiPack systeem met name in de besparing van een dozijn arbeidskrachten. “Onze lijnen draaien bovendien 24/7”, zegt Charlotte Jannes, verantwoordelijk voor marketing. “Dat is handig, want in moderne kassen groeit alles ook ’s nachts door.” Het Eindhovense bedrijf stelt telers in staat om op basis van dataverzameling meer informatie te krijgen over hun waar. Ze kunnen die gegevens gebruiken voor een scherpere prijs-kwaliteitverhouding. Het systeem is gebaseerd op een zelflerende algoritme.

Met meetgegevens uit sorteerstraat processen in kas bijregelen

Alle gegevens zijn beschikbaar voor analysedoeleinden. Met de informatie valt bijvoorbeeld na te gaan waar producten in kassen harder groeien en op welke plaatsen Agricrux Roboticsminder hard. De productgegevens uit de sorteerstraat zijn dus te gebruiken om de instellingen in kassen bij te regelen. “Met de data uit ons SortiPack systeem kunnen wij de omstandigheden in kassen analyseren”, verduidelijkt Jannes. “De kratten komen in een specifieke volgorde binnen. We weten uit elk deel van de kas of er grotere of kleinere tomaten komen. Als we dat vergelijken met andere gegevens, zoals over temperatuur en voeding, dan kunnen we meer te weten komen over de groeiomstandigheden en kan de teler bijsturen.” Crux Agribotics vormt samen met Beltech, Smart Vision Center, Vimec Applied Vision Technology en KOAT de groep One of a Kind Technologies. Binnen deze bedrijven werken ruim 130 ingenieurs en technici aan producten voor specifieke niches binnen de markten voedsel, farma en landbouw.

“Als we dat vergelijken met andere gegevens, zoals over temperatuur en voeding, dan kunnen we meer te weten komen over de groeiomstandigheden en kan de teler bijsturen.”

Sorteerstraat ondersteunt business drivers telers

De groente- en fruithandel kent grofweg twee business drivers: gewicht en kwaliteit. Op bijvoorbeeld de markt voor vleestomaten betalen klanten per kistje en maken daarbij afspraken over de prijs per klasse. Is de inhoud superieur van vorm met de perfecte kleur, dan betaalt de groenten- en fruitwinkel daar de meeste euro’s voor. De afspraken in de handel zijn dus vrij eenvoudig: de verkoper belooft een specifieke klasse en hij belooft de kistjes met een minimaal aantal kilo’s te vullen. De verkoper geeft ook nog een gewichtsgarantie. Hij levert altijd ‘ietsje meer’ en nooit ’ietsje minder’.

Sortipack helpt om niet te veel boven de minimale waarde uit te schieten. Het sorteerproces verloopt met een indrukwekkende snelheid. Kistjes vers materiaal uit de kassen passeren eerst een visionsysteem dat een 2D en 3D-scan maakt van elke afzonderlijke tomaat. Deze scan is voldoende om de groenten per stuk te classificeren op kleur, grootte, gewicht en kwaliteit. In een volgende stap gebeurt het daadwerkelijke sorteren met een snelheid van 20 duizend stuks per uur. Daarbij pakken deltarobots elke vleestomaat op en zetten die over naar kistjes die naast de baan staan. De kistjes van bestemming bevatten elke vleestomaten van één specifieke klasse, met een gewicht dat zo min mogelijk de minimale waarde overstijgt. Deze besparing op give-away en arbeidskrachten levert een aantrekkelijke return on investment.

“Het systeem is beschikbaar als pay per use-service, waarbij klanten een kleine aanloopinvestering doen en daarna een variabele prijs voor het gebruik betalen. Dit stelt ook kleinere telers in staat om te profiteren van deze innovatieve technologie.”

Met pay per use ook kleinere klanten bedienen

De beschikbaarheid van digitale gegevens over de oogst, productkwaliteit en verpakking geeft telers nog meer voordelen. Door de beschikbare data, afkomstig van elke individuele robot, weet een teler de dagproductie per badge. Deze kunnen in de toekomst worden vertaald naar weersomstandigheden en bijvoorbeeld temperatuur in de kas. Op basis van de werkelijke opbrengsten doet het Sortipack systeem ook automatisch suggesties om de sorteerclassificatie te optimaliseren op basis van parameters als afmetingen, gewicht en productkwaliteit. Het systeem is beschikbaar als pay per use-service, waarbij klanten een kleine aanloopinvestering doen en daarna een variabele prijs voor het gebruik betalen. “Dit stelt ook kleinere telers in staat om te profiteren van deze innovatieve technologie”, aldus Jannes.

TIP

Dit is de kop

Als de eerste voordelen van meten en data duidelijk zijn dan leidt dat daarna vrijwel altijd tot meer mogelijkheden om waarde toe te voegen of kosten te besparen. Het SortiPack systeem van Crux Agribotics gebruikt de informatie over gewicht in eerste instantie om te sorteren, maar de data is ook te gebruiken om meer grip te krijgen op het productieproces.

One of A Kind Technologies

One of A Kind Technologies

One of A Kind Technologies is een unieke groep van high-tech bedrijven met complementaire technologie en individueel groeipotentieel.

Bekijk Bedrijf
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates.