Skip to content

How to measure a planet

In 1998 bracht een niet zo obscure metalband uit ‘s-Hertogenbosch een album uit met de titel “How to measure a planet”. De band heette The Gathering, en dit album was een breuk met hun vorige albums, die gevuld waren met nogal bombastische heavy metal. Gedurfd, maar ze deden het – en ze hadden succes. Met een startup is het niet anders. Op een bepaald moment moet je afwijken van je oorspronkelijke plan om succesvol te worden. Ik herinner me het verhaal van een ex-collega bij Philips die zijn eigen bedrijf startte in compiler optimalisatie. Hij ging uiteindelijk heel andere dingen doen, op het gebied van statische code analyse. De kerntechnologie die hij gebruikte bleef hetzelfde, maar hij belandde in een totaal andere markt.

How to measure a planet

IN HET KORT

Dit is de kop

Industry 4.0 is relevant voor grote en kleine fabrikanten

Dit is de kop

Voor kleine fabrikanten, waar nog veel met de hand gedaan wordt is automatisch verzamelen van data niet zomaar mogelijk

Dit is de kop

Met relatief eenvoudige technische hulpmiddelen kunnen wel de eerst stappen worden gemaakt, mits eerst is onderzocht welke data echt cruciaal is voor procesverbetering

Voeten op de grond

Zo’n omschakeling doe je niet van de ene dag op de andere. Het vergt een beetje, of veel, vallen en opstaan om zover te komen. Dat is waar we op dit moment met Shinchoku mee te maken hebben, kort nadat we zijn begonnen en nog voordat de eerste versie van onze website live is.

Mijn oorspronkelijke idee leeft nog steeds: kleine en middelgrote fabrikanten helpen om hun productieprocessen op een data gestuurde manier te optimaliseren. Of met andere woorden: maak ze onderdeel van Smart Industry, Industrie 4.0. We weten nu echter dat voor deze markt de wereld er een beetje anders uitziet dan alle fancy Industrie 4.0 video’s laten zien. Er zijn maar heel weinig robots, er is nog steeds veel handwerk en hoewel we in het tijdperk van digitalisering leven, hebben veel fabrieken nog maar heel weinig productiebeheersoftware draaien.

Dat is niet noodzakelijk een slechte zaak, maar het vereist wel dat we bepalen welke stappen we willen nemen om ons oorspronkelijke doel te bereiken. We gaan niet standaard een internet gateway installeren, die aansluiten op de PLC’s van alle productiemachines en de verkregen gegevens vervolgens naar een dashboard sturen. Dat was toch al een beetje een kort door de bocht versie van ons verhaal – je kunt niet zomaar willekeurige gegevens verzamelen en succesvol zijn, dus moesten we samen met de klant analyseren welke gegevens we moesten verzamelen voordat we van start gingen.

Die analyse heeft ons nu met beide benen op de grond gezet: in de meeste fabrieken die we tot nu toe hebben gezien, is er in eerste instantie heel weinig data te verzamelen. We moeten samenwerken met de klant, met de operators in de fabriek, om vast te stellen welke delen van het proces in aanmerking komen voor verbetering. Dit moet gebeuren op basis van anekdotische informatie en ervaring, want er is slechts beperkte ondersteuning op het gebied van automatisering en rapportage. Eenmaal geïdentificeerd, moeten we vaststellen wat er kan worden gedaan om gegevens (half)automatisch te verzamelen en te ordenen voordat we aan ons eigenlijke doel kunnen gaan werken.

“In een fabriek bijvoorbeeld bleek ongeveer 60-70% van het productieproces gebaseerd te zijn op handarbeid”

Kleine stappen

In een fabriek bijvoorbeeld bleek ongeveer 60-70 procent van het productieproces gebaseerd te zijn op handarbeid. Niet alleen worden de machines door mensen bediend, maar de metalen onderdelen die door die machines worden geproduceerd, worden ook met de hand gepolijst. Het probleem in deze fabriek is dat niemand op enig moment tijdens de productie een overzicht heeft van hoeveel onderdelen voor een bepaalde bestelling worden verwerkt en waar zij zich bevinden.

Op een plaats als deze is het niet meer dan een droom om in één klap van handarbeid naar volledige automatisering over te schakelen. De realiteit is dat we kleine stapjes moeten zetten. De eerste stap zou in dit geval heel goed de installatie van draadloze voetpedalen op bepaalde werkstations kunnen zijn, waarop de operators eenvoudig kunnen drukken telkens als ze klaar zijn met een bepaald onderdeel. In combinatie met het traceren van de trays waarin de metalen onderdelen door de fabriek worden vervoerd (met behulp van RFID of iets dergelijks), zou dat ons helpen een beter beeld te krijgen van hoeveel onderdelen er worden geproduceerd en in welk productiestadium zij zich bevinden. Dit is natuurlijk lichtjaren verwijderd van het installeren van een paar netwerkkabels en een gateway en het verzamelen van gegevens die er al zijn.

We hebben onze ervaringen besproken met zowel klanten als automatiseringsspecialisten van onze kant van de industrie. Zij bevestigen allemaal dat er eerst een aantal belangrijke stappen moeten worden gezet als we willen dat Industrie 4.0 ook binnen het bereik van de kleinere productiebedrijven komt. Niet iedereen is zo groot als L’Oreal of Volkswagen, waar miljoenen per jaar kunnen worden uitgegeven om de automatisering te verbeteren en menselijke arbeid in de productie al lang grotendeels is uitgebannen.

Procesanalyse

In overeenstemming met het liedje uit The Gathering moeten we eerst uitzoeken hoe we een planeet moeten meten voordat we hem daadwerkelijk kunnen gaan meten. Dat is waar we nu mee bezig zijn. Het realiseren van onze Industrie 4.0 visie vereist een aantal grote stappen, waarvan de eerste genomen moeten worden in onze markt van kleine en middelgrote productiebedrijven.

Bijna vanaf het begin zal Shinchoku dus niet alleen een data-analysebedrijf zijn, maar ook veel werk moeten verzetten op het gebied van procesanalyse en automatisering – bijna letterlijk om in staat te zijn zijn eigen gegevens te genereren.

TIPS

Dit is de kop

Ga er bij voorbaat vanuit dat in een fabriek veel minder data automatisch beschikbaar is dan je in eerste instantie zou verwachten

Dit is de kop

Zorg dat het proces en de databehoefte voor procesverbetering duidelijk is alvorens automatische dataverzameling te implementeren

shinchoku

shinchoku

Shinchoku, wat Japans is voor ‘vooruitgang’, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in Smart Industry en Duurzaamheid. De activiteiten van Shinchoku zijn in 2020 gestart als spin-off van Delphino Consultancy.

Bekijk Bedrijf
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates.