Ga naar de inhoud

KE-chain helpt NLR met optimale laboratorium testen

Koninklijke NLR is het onderzoekscentrum in Nederland voor de lucht- en ruimtevaart. NLR werkt op objectieve en onafhankelijke wijze met zijn partners aan een betere wereld van morgen. NLR heeft meerdere toonaangevende onderzoeksfaciliteiten, zoals een laboratorium voor het mechanisch testen van materialen en producten. Deze testen worden gedaan voor klanten van over de hele wereld en gebruikt om de mechanische eigenschappen van materialen en producten te bepalen.

De testen worden uitgevoerd conform een standaard, een standaard met afwijking of een conform eigen methode. De kwaliteitszorg en efficiënte uitvoering van deze projecten worden steeds belangrijker. Dat wordt nog belangrijker als NLR hun werk gaat uitbreiden met testen conform standaard met accreditatie. Dat wordt de basis voor hun beoogde ISO 17025 accreditatie. Gert Bos vertelt ons graag meer over hoe KE-chain ze daarbij helpt.

NLR laboratorium testen

IN HET KORT

Dit is de kop

NLR heeft meerdere toonaangevende onderzoeksfaciliteiten, zoals een laboratorium voor het mechanisch testen van materialen en producten.

Dit is de kop

Het doel van het project is om de mechanische eigenschappen van een composiet of metaal te bepalen.

Dit is de kop

Met KE-chain kunnen we veel efficiënter werken. Overzicht, minder zoeken naar informatie, alle informatie bij elkaar en in combinatie met de gekoppelde scripts, zit er veel minder handwerk voor de expert in en worden de technische rapportages nu automatisch samengesteld.

Beheersen van coupontest projecten;
veel data en berekeningen

Gert heeft alle kanten van het mechanische testwerk meegemaakt als operator, projectleider en tegenwoordig ook als verantwoordelijke voor de kwaliteitszorg. Gert: “Veel projecten die we doen zijn coupontest-programma’s. Het doel van het project is om de mechanische eigenschappen van een composiet of metaal te bepalen. We doen dat met trekproeven, drukproeven en buigproeven, die worden uitgevoerd met verschillende temperaturen variërend van -170 tot +1500 graden Celsius. De eigenschappen worden bepaald aan de hand van verschillende normen zoals, ASTM, ISO, NEN-EN of klant specifieke normen zoals de AITM normen van Airbus. Dit verschilt per klant en project net als het aantal testen. Dit aantal kan variëren van enkele tientallen tot meer dan duizend.”

Gert: “Het beheersbaar houden van deze projecten is best een uitdaging. Het werk wat wij doen per project is het inrichten van een testprogramma, het uitvoeren van de testen, het beoordelen van de testresultaten, het berekenen van de mechanische eigenschappen en het traceerbaar rapporteren van alle resultaten. Voorheen deed iedere projectleider het op zich. Met behulp van grote Excel-tabellen werd alle informatie bijgehouden. Hierdoor ontstonden er verschillende versies van de tabellen met verschillende data. We gebruiken daarnaast verschillende scripts om data naar de testbank te sturen of op te halen en voor het berekenen van de mechanische eigenschappen. Hierdoor werd het onoverzichtelijk en kostte het meer zoekwerk om het te doen.”

“Het aantal testen kan variëren van enkele tientallen tot meer dan duizend. Het beheersbaar houden van deze projecten is best een uitdaging.”

Verminderen van variaties in de werkwijze,
data en normeringen

NLR is al een tijd op zoek naar een oplossing om deze projecten beter beheersbaar te maken en zo ook de variaties in de werkwijze, data en normeringen te verminderen. Gert: “We hebben ook eerst goed gekeken of KE-chain wel de benodigde eigenschappen had, voordat we met ze aan de slag gingen. Dat we onze eigen scripts kunnen beheren is voor ons bijvoorbeeld heel belangrijk. ”

“KE-chain hebben wij ingericht als hét programma om coupontest programma’s te beheersen. De nieuwe werkwijze met KE-chain is dat alles nu centraal op één plek staat. De werkinstructies zijn nu vooraf gedefinieerd in templates waardoor dit werk per project sneller en eenduidiger is. De projectleiders richten het project in op basis van standaard templates en kunnen daar dan nog afwijken, indien het project daarom vraagt. De standaard templates zijn opgedeeld in de verschillende test categorieën die we toepassen voor onze klanten.”

“Met KE-chain kunnen we veel efficiënter werken. Je hebt nu echt overzicht en hoeft veel minder te zoeken naar informatie. Het helpt dat alle informatie bij elkaar staat, zoals testdata en foto’s. In combinatie met de gekoppelde scripts, zit er veel minder handwerk voor de expert in en worden de technische rapportages nu automatisch samengesteld.”

Zelf onze eigen scripts beheren

De indeling heeft even tijd gekost om de juiste inrichting te vinden. Gert: “Je moet er best wel even tijd in stoppen om het je eigen te maken. Ik merk dat ik inmiddels overal heel makkelijk doorheen klik en m’n informatie kan vinden. Ik ben eigenlijk weinig tijd kwijt aan de inrichting in KE-chain en kan mijn tijd besteden aan onze test specifieke scripts. Ik werd ook echt goed ondersteund tijdens de inrichting en alles werd snel opgelost.”

“Waar ik nu het meest enthousiast over ben? Dat je kan scripten. Ik kan willekeurig scripten en eigenlijk alles zelf bepalen. Ik kan het script echt op maat schrijven. Dit helpt om snel te ontwikkelen en te testen of het goed werkt.”

 

TIPS

Dit is de kop

KE-chain hebben wij ingericht als hét programma om coupontest programma’s te beheersen. De nieuwe werkwijze met KE-chain is dat alles nu centraal op één plek staat. De werkinstructies zijn nu vooraf gedefinieerd in templates waardoor dit werk per project sneller en eenduidiger is.​

Dit is de kop

Met KE-chain kunnen we veel efficiënter werken. Je hebt nu echt overzicht en hoeft veel minder te zoeken naar informatie. Het helpt dat alle informatie bij elkaar staat, zoals testdata en foto’s. In combinatie met de gekoppelde scripts, zit er veel minder handwerk voor de expert in en worden de technische rapportages nu automatisch samengesteld.

Dit is de kop

De indeling heeft even tijd gekost om de juiste inrichting te vinden. Gert: “Je moet er best wel even tijd in stoppen om het je eigen te maken. Ik merk dat ik inmiddels overal heel makkelijk doorheen klik en m’n informatie kan vinden. Ik ben eigenlijk weinig tijd kwijt aan de inrichting in KE-chain en kan mijn tijd besteden aan onze test specifieke scripts.

KE-works

KE-works

KE-works levert KE-chain; een cloud-gebaseerd applicatieplatform voor digitale engineering en operaties aan klanten in de lucht- en ruimtevaart, automotive, infrastructuur en hightech. KE-chain toepassingen zijn flexibel, eenvoudig en slim.

Bekijk Bedrijf
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates.