Ga naar de inhoud

Software speelt vitale rol in de strijd op leven en dood

Het hart van de beademingssystemen is een hoog dynamische centrifugaal blower, die het mogelijk maakt om met één apparaat – door alleen slangen te wisselen – elke patiënt, van te vroeg geborene tot volwassene, te beademen. Dit komt door de specialistische kennis van Demcon macawi respiratory systems over beademings- en analyse-algoritmes. In dit artikel komt Senior software engineer Pieter Bijleveld aan het woord om vol trots over dit product te spreken.
Senior software engineer Pieter Bijleveld werkt 8 jaar bij Demcon en heeft uiteenlopende besturingssoftware ontwikkeld. Hij vertelt over de beademingsmodule die wordt ingezet voor pasgeborenen tot aan volwassenen. Een product waar hij heel trots op is.

Wat is je het meest bijgebleven van dit project?

Het allermooiste in het hele ontwikkelingsproces vind ik het moment waarop je voor het eerst het hele apparaat ziet, het prototype. In het geval van de beademingsmodule wordt dan een kunstlong gekoppeld aan de software die ik heb ontwikkeld. Dat is echt gaaf om te zien!

Waarom is dit moment zo bijzonder?

Het is altijd spannend als een product klaar is voor de markt en de software release gaat plaatsvinden. Dan wordt namelijk een patiënt echt afhankelijk van de software. Ooit zei iemand tegen mij: ‘Je moet je afvragen of je je eigen kind of geliefde hieraan durft te koppelen.’ Als dit niet het geval is, is je product niet klaar voor de markt. Als jij je product niet vertrouwt, waarom een ander dan wel?

Daarmee hopen ze een analyseproces te verbeteren dat uitsluitsel geeft over ongeval of moord bij verdrinkingsdoden. Dit soort moorden komen in China relatief veel voor door het ontbreken van vuurwapens.

Wat maakt jou trots op dit product?

Op het moment dat je product de markt op gaat, laat je het los. Dat is eigenlijk wel jammer. Ik zou het geweldig vinden om mijn apparaat gebruikt te zien worden in de praktijk. Hoe gaaf is het dat mensen vertrouwen op mijn software? De verpleger hoeft niet de hele nacht bij de patiënt te blijven zitten, want het product geeft een melding. Ze vertrouwen volledig op datgene wat ik heb ontwikkeld. Dit is voor mij als software engineer het grootste compliment dat ik kan krijgen.

Bekijk onderstaand het interview


Quinso

Quinso

Quinso is een boutique consultancy firm gespecialiseerd in duurzame supply chain oplossingen. Technologische innovaties inspireert hen om buiten de gebaande paden te denken.

Bekijk Bedrijf
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates.