Ga naar de inhoud

Wat is de status van machinebouwers bij de transitie naar Smart Industry? [ONDERZOEK]

De machinebouw industrie blijft sterk in beweging. Er is een digitale transitie gaande die betrekking heeft op zowel de bouw en ontwikkeling van producten als op de bijbehorende processen. Daaruit ontstaat een Smart Industry. In 2017 heeft Siemens al een benchmark uitgevoerd over dit thema. Maar waar staan Nederlandse machinebouwers op dit moment? En wat is de impact van de veranderingen op de concurrentieverhoudingen in uw sector?
Siemens transitie machinebouwers

De impact van de digitalisatie wordt steeds groter. Machinebouwers die het concept van Smart Industry omarmen, zijn beter in staat om snel op veranderende klanten wensen in te spelen, onder meer door meerdere productopties in de vorm van modules aan te bieden. Dat flexibiliseert niet alleen de productiecapaciteit maar het verlaagt ook de kosten. Bovendien creëren innovatieve fabrikanten nieuwe business modellen door bijvoorbeeld innovatieve remote services te bieden en machines niet alleen te verkopen maar op basis van performance contracten aan te bieden.

Welke stappen hebben Nederlandse machinebouwers de laatste jaren gezet in de digitale transformatie? Richten ze zich voornamelijk op de kosten of (ook) op de klanten? En welke bedrijfsstrategie ligt hieraan ten grondslag? In hoeverre zijn ze in staat om het totale proces van ontwerp, fabricage en service integraal digitaal aan te pakken. En welke business drivers bepalen of een bedrijf behoort tot de kopgroep in de Smart Industry?

De antwoorden op deze en andere vragen kunt u lezen in dit rapport over het benchmark onderzoek dat Siemens heeft uitgevoerd onder vooraanstaande Nederlandse machinebouwers. De uitkomsten geven u zicht op de kansen en knelpunten die uw branchegenoten signaleren. Namens High Tech Software Cluster lid Siemens willen we u veel inspiratie en wijsheid toewensen bij het benutten van deze informatie voor uw beleidsmatige beslissingen.

Siemens

Siemens

Siemens Digital Industries Software is de drijvende kracht achter de transformatie om een digitale onderneming mogelijk te maken waar engineering, productie en elektronica ontwerp elkaar morgen ontmoeten.

Bekijk Bedrijf
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates.