Ga naar de inhoud

Bright Cape investeert in toekomst met High Tech Software Cluster

Bright Cape treedt toe tot het High Tech Software Cluster. CEO Serge Beniers: ,, Wij zien gelijkgestemden in het cluster en begrijpen dat we de handen ineen moeten slaan om de toekomst van maakbedrijven in de regio zeker te stellen. Zeker in lastige tijden is het belangrijk om met je toekomst aan de slag te gaan. Daarom is het onze keuze om juist nu bij het cluster aan te sluiten.” Het bedrijf Bright Cape is gespecialiseerd in data-analyse en weet precies wat je moet doen om je OEE te vergroten, je omzet te verhogen, de kosten te verlagen en de processen te stroomlijnen. Wim Renders, clustermanager: ,,Er is veel vraag naar expertise in AI, machine learning en deep learning. Elk softwarebedrijf dat ons oplossingenpalet verrijkt is welkom in het cluster. In de competitieve wereld van de maakindustrie gaan zowel de grote alswel de kleine verbeteringen er voor zorgen dat de productie in Nederland kan blijven.
Brightcape
Het High Tech Software Cluster (HTSC), bestaande uit een dertigtal software ontwikkelende bedrijven is gevestigd in het Software Competence Center (SCC) op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Het SCC biedt dé plek voor bedrijven in de maakindustrie om inzicht te krijgen in de veranderende rol van software, te experimenteren en aan de slag te gaan met innovaties die de toekomst van je bedrijf zeker stellen. Het High Tech Software Cluster is sterk vertegenwoordigd in het Smart Industry ecosysteem en sluit naadloos aan op de doelgroep van Bright Cape en haar Smart Industry 4.0 Assistent.

Smart Industry Assistent

Smart Industry 4.0 Assistant kan afgekeurde producten in de maakindustrie voorkomen en ook de beschikbaarheid van de productielijn vergroten. Van elke individuele eenheid kan SIA de kwaliteit van het product tijdens het productieproces voorspellen en advies geven over welke acties een operator moet ondernemen om ‘niet-kwaliteit’ van producten of onderbrekingen in het productieproces te voorkomen.

Op deze manier kan een operator ingrijpen tijdens het productieproces om bijvoorbeeld te voorkomen dat een hele batch producten wordt afgekeurd of dat dure machinereparaties nodig zijn. Dankzij SIA kunnen productiebedrijven het afval halveren, de levenscyclus van hun activa verlengen en de stilstand van hun machines met 3% verminderen. Dat heeft niet alleen een positief effect op het milieu, maar verhoogt ook de omzet en de winstgevendheid.

Introductie High Tech Software Cluster

In de Brainport regio zijn we extreem goed in het creëren van heel complexe machines. Tot nu toe lag de nadruk op de hardware ontwikkeling. De trend van Industrie 4.0 vraagt echter meer functionaliteit, flexibiliteit, kortere doorlooptijden en meer kwaliteit. Daar tegenover staat dat de totale kosten, het energie- en het materiaalverbruik omlaag moeten en we met minder mensen minimaal hetzelfde willen bereiken. De downtime moet omlaag om concurrerend te blijven. Software vormt de basis om deze verandering te kunnen realiseren. Deze onzichtbare revolutie vindt nu plaats. Een dertigtal software ontwikkelende bedrijven werken samen in het High Tech Software Cluster en zijn met de hardware bedrijven uit de regio aan de slag om de kracht van de regio te behouden en nieuwe bedrijvigheid te ontwikkelen. Hiertoe focust het cluster zich op de ontwikkeling van software tooling en kent een drietal onderwerpen waarmee we de gehele supply chain van de maakindustrie bedienen:

  • virtual prototyping en design
  • model based software
  • data analytics en services (machine learning, deep learning en AI)

Het High Tech Software Cluster, een project van Brainport Development, behoort tot de officiële Smart Industry Fieldlabs en maakt deel uit van het innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’. Dit programma is opgesteld door bedrijven, kennisinstellingen, onderwijs en brancheverenigingen in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Door samen sneller en slimmer producten en productieprocessen te realiseren en (innovatie)faciliteiten te delen, ontstaat een lager kostenniveau, hogere kwaliteit van het product en bovenal een snellere time to market. De innovaties zijn gericht op de volgende Smart Industry thema’s:

  • robottechnieken (fieldlab Flexible Manufacturing);
  • informatie-uitwisseling (fieldlab The Smart Connected Supplier Network);
  • multi-materiaal 3D printen (fieldlab Multi Materiaal 3D);
  • industrieel metaalprinten (AddFab – 3D metal printing);
  • software (fieldlab High Tech Software Competence Center);
  • opleidingen (FutureTec);
  • logistiek (fieldlab Advanced Manufacturing Logistics)


Bij het innovatieprogramma zijn in totaal zo’n 75 bedrijven en 6 kennisinstellingen aangesloten. De faciliteiten voor de Fabriek van de Toekomst worden op dit moment gerealiseerd op het terrein van Brainport Industries Campus.

Bright cape

Bright cape

Bright Cape maakt data toegankelijk voor iedereen. En dan niet alleen inzicht, maar een praktisch toepasbare oplossing die direct waarde toevoegt. Bright Cape zorgt voor inzicht en de oplossing. Dit doen we altijd samen met onze klant als één team.

Bekijk Bedrijf
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates.