Uitdaging is wat Marina drijft! Marina, gespecialiseerd in robotica en automatisering, aarzelde dan ook geen moment om haar geboorteland Spanje te verlaten om in Nederland te gaan studeren. Daar voltooide ze haar master in engineering aan de Technische Universiteit Delft. Dit leidde tot haar ontmoeting met de ALTEN, waar haar een eerste project in Nederland werd aangeboden: een professionele en persoonlijke ervaring vol nieuwe uitdagingen. Marina leerde hier, naast de Nederlandse taal, ook robots ontwikkelen: fascinerende technologische objecten waar ze meer ontdekte over hun complexiteit en perfectioneerbaarheid.

Codering van een robotarm en het waarderen van menselijke activiteiten
“Het project waar ik aan werk is gericht op het creëren van flexibele oplossingen voor de logistieke sector. Onze ontwikkelingen stellen robotarmen in staat om producten te sorteren en voorraden en leveringen te organiseren voor e-commercebedrijven. Als softwareontwikkelaar is het mijn taak om nieuwe functies te programmeren die in deze robots kunnen worden geïmplementeerd”.

Marina is dus een van de menselijke intelligenties achter het gedrag van al deze robots die online geplaatste bestellingen correct voorbereiden en verzenden naar hun ontvangers. “Samen met het team testen we de robots om ze vervolgens bij de klanten in te zetten. Als we het over nieuwe functies hebben, bedoelen we dat we de robot leren zich te gedragen in aanwezigheid van mensen, om beweging te maken zoals producten oppakken en deze op de transportband zetten om zo bij de productielijn te komen. Maar bijvoorbeeld ook om nieuwe apparatuur te integreren, zoals een vacuümgrijper die is ontworpen voor het ver